Jonas Ryttare

Det är inte mycket jag vet om farmor Esters släkt. Hennes föräldrar, Pontus och Augusta, är torpare under Koberg. Pontus gör dagsverken där några gånger i veckan.

Hon har några systrar och en bror. Mamma har berättat att när systrarna kom ihop var det ett väldigt pratande och skrattande. Det är intressant, själv minns jag farmor som tyst, lågmäld, tillbakadragen. Kanske fick hon inget utrymme i vardagen. Henning spelade huvudrollen.

En sak som jag vet är att Jonas Ryttare funnits på riktigt. Jonas ska ha varit både rödhårig och eldfängd, han hade ett riktigt hetsigt humör. Jonas Ryttare var soldat och deltog i slaget vid Poltava.

När han kom hem fick han klart för sig att rättaren på Koberg inte varit snäll mot hans familj medan han var borta. Jonas ska ha blivit ursinnig, hoppat upp på sin häst och ridit i sporrsträck mot Koberg. Rättaren såg honom på avstånd och förstod vad som var i görningen. Han hoppade upp på sin häst och flydde.

Jonas Ryttare jagade efter rättaren in i skogen. Till sist ska rättaren ha hittat en övergiven backstuga, låst in sig i den och vägrat öppna. Jonas ska ha väntat länge utanför innan han gav upp och red hem. Historien förtäljer inte om Jonas fick sin hämnd vid något senare tillfälle.

Oavsett om episoden med rättaren hänt eller inte så vet vi att Jonas Ryttare fanns och han deltog verkligen i slaget vid Poltava. Tanken svindlar. Han måste ju ha varit född på 1600-talet.

  • Gamla Sverige
  • Historia

Laddar kommentarer...