Grekisk vinter

Vinter i Aten. Några dagar före julafton och min reskamrat har övergett mig, stuckit med en kille. Det var inte det här vi planerade. Jag bor kvar på hotellet i Plaka men bokar om min flight hem. Ett ungt kanadensiskt par på stor Europa-resa tar sig an mig, vi går på bio och restaurang. Portieren på hotellet tycker synd om mig. Jag kan få fira jul med hans familj, de ska upp i bergen till en stuga.

Jag har en kontakt i Aten, Jim som jag träffade på Patmos i somras. Han går på Naval Academy här i stan, vi har brevväxlat hela hösten. Jag tvekar att höra av mig men ringer till slut ändå, berättar. Jim och hans vänner är riktiga gentlemän, de sluter upp allihop, låter mig bli en i gänget. Vi går på nattklubbar, restauranger och barer i hela stan, ställen jag aldrig skulle ha hittat själv.

Jims bäste vän har en trevlig flickvän, Christina. Hennes mamma bjuder på lunch inne i centrum en dag och bjuder in mig att bo i deras familj så jag slipper hotellrum. Christinas bror är bortrest över helgerna, jag får hans rum. Familjen bor vid Syntagmatorget, det är hyfsat centralt. Christinas far är lärare vid Naval Academy, befälhavare på ett skolskepp, och berättar om skolan. Han gillar inte att dottern är ihop med en av hans elever. Hon får inte lov att ge honom en bild av sig i bikini.

Jims syster tar med mig på shoppingrunda och bjuder på lunch. Hon är mjuk och rar, de ser båda mycket bra ut med blont hår och hasselnötsbruna ögon. Hon berättar att eleverna på Akademin ständigt representerar flottan, även på fritiden. De måste uppföra sig. På kvällen sluter Jim upp, vi tre tar en drink i lugn och ro. När ett par män blir högljudda längst in i lokalen går vi. Jim får inte bli inblandad i några bråk, med eller utan uniform. Jim och hans kompis kommer ofta hem till Christina. Vi fyra får ha vardagsrummet för oss själva, julgransljusen blinkar i olika färger. Jag bjuds med på nyårsmiddag hos Christinas mormor och på kvällen kommer killarna till Christinas hem. Vi firar lugnt men mysigt.

Ett par dagar efter nyårsafton åker jag hem till Sverige. Resan blev helt annorlunda än jag väntat mig. Jag kan aldrig mer lita på min reskamrat. Ändå blev min Aten-vistelse riktigt, riktigt bra. Sen dess är grekerna mitt favoritfolk.

  • Grekland
  • Resor
  • Svek
  • vänskap

Laddar kommentarer...