Vart Greta tog vägen

Jag släktforskar. Det är något av det roligaste jag gjort, men ibland också ganska klurigt. Ett färskt exempel på detta är min farfars mormor Greta, som jag sysslat intensivt med ett tag.

Jag vet var hon är född och att hon så småningom, efter att maken dött, blev fattighjon. Att hon valde att flytta till Göteborg är inte förvånande. Vid den här tiden är det gamla bondesamhället statt i förändring, industrialiseringen pågår och många av landsbygdens fattiga väljer att söka lyckan i staden. Greta har dessutom en av sina döttrar, Hilda, i Göteborg. Hon är sömmerska och det är hos henne i Majorna som Greta flyttar in.

Sedan blir det klurigare. Hilda tycks försvinna efter 1900. Min första tanke var att hon faktiskt kunde ha dött – varken vården eller folkhälsan var ju mycket att skryta med på den tiden. Men så ikväll fick jag ett tips: Kolla upp detta, kan hon ha gift sig med den här mannen och jaa, så var det. Hilda gifte sig 1908 och flyttade till en annan stadsdel. Där bodde hon sedan till sin död 1931. Men det kommer inte upp när man söker på hennes namn och vad det beror på vet jag inte.

När jag får reda på Hildas makes efternamn klickar det till i huvudet. Jag dubbelkollar och visst: I arkivanteckningen om var Greta bor 1910 finns hans ovanliga efternamn med, utan förklaring. Jag googlade på det, utan att få några träffar. Det är alltså hos Hildas familj hon bor och så flyttar hon med dem till det nya stället redan efter bröllopet. Jag har läst utflyttningslängder från och med 1910 men det hjälper ju inte om hon flyttade redan två år tidigare. Nu i efterhand har jag gjort arkivsökningar på Hilda och hennes nya efternamn, utan resultat.

Det känns gott att veta att Gretas barn inte bara struntade i henne de sista åren av hennes liv. Att de fortsatte ta hand om sin gamla mamma, för jag kände mig faktiskt lite ledsen innan jag fick veta det här. Ingen borde få dö ensam och övergiven. Ingen borde behöva bli inskriven som ”okänd” i församlingens dödbok.

  • Fattigsverige
  • Gamla Sverige
  • Göteborg

Laddar kommentarer...