Skatten

Så hittar vi en skatt: en bunt vykort som mormor Edit skrev hem till släkten i Gävle när hon bodde i Stockholm. Hon skriver att hon arbetar för en disponent Vestberg på Biblioteksgatan. Flera av vykorten har också motiv från Djursholm. Hon har gått mycket på vägarna där, skriver hon, till biblioteket och apoteket.

De flesta vykorten är skrivna till mamma Anna. Edit berättar att resan till Stockholm gått bra, ibland önskar hon att hon kunnat stanna längre hos familjen. Även yngre systern Eva och lillebror Manne får många kort, den senare ofta med en uppmaning att skriva. Manne var tio år yngre och var kanske inte så flitig med pennan.

Edit var en mycket privat person. Hon höll hårt på sin integritet och sparade inga av de brev som släkt och vänner skrivit till henne. Kanske bad hon dem att inte spara hennes brev heller, det tycks i alla fall inte finnas några kvar. Tyvärr, för Edit dog ju redan i mitten av 60-talet och kvarlämnade brev kunde varit ett sätt att lära känna henne lite.

Nu läser vi hennes vykort med stort intresse, ser på bilderna från 1920-talets Stockholm. Flickan från den lilla byn utanför Gävle som var hembiträde i Stockholm i nio år och sedan blev bondmora i Halland. Vem var hon egentligen? Hur mådde hon?

  • Gamla Sverige

Laddar kommentarer...