Okänd?

Greta. Mor till min farfars mor Emilia. Hon föds i Ucklum 1830, gifter sig på vårvintern 1852. Får ganska många barn, oklart exakt hur många.

När maken Herman dör 1884 blir Greta och yngste sonen Albert fattighjon. Som så många andra fattiga vid den här tiden söker de sig till staden i hopp om ett bättre liv.

I folkräkningen år 1900 är Greta skriven hos dottern Hilda, som är sömmerska. De bor i Carl Johans församling, i arbetarstadsdelen Majorna i Göteborg. Hilda syns inte till efter folkräkningen 1900.

Nästa folkräkning infaller 1910. Då har Greta flyttat till stadsdelen Annedal. Hon titulerar sig änka, kort och gott. Är ensamstående.

Dottern Johanna är vid det här laget änka efter bryggeriarbetaren Julius och bor även hon i Annedal med sonen Hugo. Albert med familj bor i Haga. Han försörjer sig som sågverksarbetare.

Men åter till Greta. Jag hittar inga spår efter henne efter folkräkningen 1910. Vi vet inte när hon dör, eller var. Inte var hon begravs. Det man kan konstatera är att det i arkiven finns personer som bara presenteras som ”okänd”. Är det där vi hittar henne, Greta?

  • Fattigdom
  • Gamla Sverige
  • Kvinnoliv

Laddar kommentarer...