Kvinnans plats

Kvinnans plats

En av mina absoluta favoritförfattare är Selma Lagerlöf. Hennes berättande är fantasifullt, lekande lätt med rötterna i den värmländska skrönan. Men under det uppenbara finns ett lager av samhällskritik. Hon var en av den tidens starka kvinnor som vågade sätta sig upp mot den kvinnliga normen. Hon arbetade för kvinnlig rösträtt och för att förbättra kvinnors och barns villkor.

Jag är uppväxt med en mor som var hemmafru de första åren när vi var små oc det var en trygghet för oss barn. Min mor kom till Sverige som fattig tonåring i kölvattnet av andra världskriget och drömde en nästintill omöjlig dröm om att bli distriktssköterska. Med tiden utbildade hon sig till det, vilket jag är stolt över. Hon hade friheten att anpassa sitt liv efter de förutsättningar olika tider i livet gav. Och hon valde själv.

När nu en kvinnlig NMR-sympitatör ifrågasätter det lämpliga i att låta kvinnor rösta med motiveringen att allt gått utför sedan kvinnlig rösträtt infördes. Och när ett riksdagsparti lyfter fram hemmafrun som ett ideal med underton av ett normativ så är ger det en bitter eftersmak.

I somras när jag var på väg genom Värmland och mot Selma Lagerlöfs Mårbacka stannade jag till vid ett cafe i en hembygdsgård. Där hängde en relik från en annan tid där kvinnan inte var subjektet i sitt eget liv.

En tid som somliga vill återskapa.

Laddar kommentarer...