Alla dessa kvinnoliv

Det är den 20 april 1878. I en liten by i Gästrikland föds Anna som den yngsta av sju syskon. Mamma Ingrid vet jag inte mycket om, i alla fall inte ännu. Pappa Jan är dagkarl, han får alltså arbete och lön från dag till dag.

Bara två av Annas syskon överlever till vuxen ålder enligt folkräkningsregistret. Storasyster Malena gifter sig, får i rask takt fyra pojkar och dör sedan vid 32 års ålder. Då är den yngste pojken bara ett par år gammal.

Storebror Johan tar först jobb som arbetare hos en snickare. Längre fram står han inskriven som hamnarbetare i registren. Han gifter sig och bildar familj med den tio år yngre Emma.

Anna försörjer sig som piga. År 1900, när hon är 22, blir hon gravid. Barnets far är hyttarbetare, jobbar alltså i en glashytta. Han heter Lars Alfred och han överger Anna och gifter sig med en annan.

På juldagen år 1900 nedkommer Anna med dottern Edit. Man kan bara tänka sig hur svårt det måste ha varit att vara ensamstående mor och slita som piga i början av det förra århundradet.

Folkräkningen år 1900 listar Anna som ogift. I nästa folkräkning tio år senare noteras hon som gift med hamnarbetaren Arvid. Anna och Arvid får tre gemensamma barn: Emma, Eva och Emanuel. Emma kommer senare att gifta sig med en brorson till Edits biologiske far. Emanuel får kräfta i magen och dör i 20-årsåldern.

År 1925 dör Anna, bara 47 år gammal. Dödsorsaken har jag inte lyckats få reda på ännu, jag kanske får anledning att återkomma till det. Edit har redan flyttat till Stockholm, där hon jobbar som hembiträde.

Den 18-åriga Eva blir den som får ta hand om fadern. Vad hon än kan ha haft för drömmar och förhoppningar om sin egen framtid tar slut där. Eva kommer att hushålla för fadern resten av hans liv. Sedan lever hon ett stilla liv, ensam.

Alla dessa kvinnoöden, alla dessa liv. Idag ägnar jag er, mina förmödrar, en extra tanke.

Grattis på födelsedagen, mormor Edit!

  • Fattigsverige
  • Gamla Sverige
  • Kvinnoliv

Laddar kommentarer...