Vägen till lanthandeln

Den 1 oktober 1937 börjar Erland sitt arbete som dräng hos Albin Svensson. I lön får han 35 kronor i månaden, eget rum och mat. Albin och hans fru Helena är oerhört snälla människor, de blir som föräldrar för den 17-årige Erland.

Rummet ligger på andra våningen. På samma våning bor en statarfamilj, Bror och Doris och deras två barn. De får 50 kronor per månad, vete till mjöl och fri mjölk. En rymlig vind skiljer Erlands rum från familjens.

Livet på gården är mycket inrutat. Klockan sex varje morgon ska Erland och Bror vara i stallet. De fyra hästarna ska få mat och ryktas, sedan ska det utgödslas. Klockan sju är det kaffe med vetebröd, sedan ladugårdsarbete fram till frukost, som serveras åtta. Om vintrarna arbete i skogen efter frukost, middag 12.30 – 13.30, kaffe 16.00 och sedan stall och ladugård i två timmar. På väg från djuren ska ved bäras in, Erland ska tända en brasa och så är det kvällsmat klockan 19. När man lägger sig vid nio är det varmt och skönt i huset, men vintermorgnarna kan vara bra kalla.

Sex dagar i veckan har Erland och Bror detta schema. Varannan söndag ska de dessutom ta hand om djuren, köra mjölk till mejeriet och vad mer som behöver göras. Det är ett slit och den 1 april 1938 slutar Bror, han har fått arbete i replaget på järnvägen istället. Bror och familjen flyttar från gården när vårbruket just börjat och april månad blir ett elddop för Erland. Han går bakom harven till sju på kvällarna, byter hästar mitt på dagen. Albin är rädd att även Erland ska sluta och månadslönen höjs till 40 kronor.

Efter harvning kan man gärna välta jorden om den är lös. Vältning går ut på att packa det översta jordlagret ovanpå det nysådda fröet, så att fröet inte hamnar för långt ner i jorden. Sista dagen i april är det bara lite jord kvar som ska vältas och Albin ger Erland ledigt redan klockan fyra, med full lön.

Den sommaren tröttnar Erland. En dag när han har ärende in i samhället talar han med ägaren till lanthandeln. Det finns inget jobb just då, men frampå hösten hör handlaren av sig. Erland kan få hjälpa till att ta emot och plocka in varor i affären, elda i pannan och hjälpa till i spannmålsmagasinet. Hans företrädare på jobbet har haft 60 kronor i månadslön men om Erland tar körkort och lovar att köra ut varor och konstgödsel ska han få 80. Som löneförmån förmiddagskaffe och middag hemma hos chefen. Så blir det.

Erland börjar i lanthandeln den 1 oktober, övningskör lite på middagsrasterna och den 28 oktober har han sitt körkort. Henning säger att det är bortkastat, vad ska Erland med körkort till? Kanske börjar han förstå att hans äldste son är på väg bort. Erland kommer inte att ta över gården.

Tiderna är på uppåtgående, det är gott om jobb och många ger Hitler äran. När han fått fart på Tyskland ökade efterfrågan på allt som Sverige tillverkade. Propagandan säger att varje tysk familj ska ha råd med en tysktillverkad folkbil.

Erland funderar på Tyskland. De börjar bli ganska karska mot omvärlden, lägger kvarstad på fartyg och skickar noter till olika länder. Erland är 18 år, han kan jobba hårt och mycket men förstår inte vad ett krig innebär. Istället fantiserar han. Ser sig själv i ett pansarregemente, i snygg uniform, en av de svarta baskrarna.

Snart nog ska han få smaka på verkligheten.

  • 30-talet
  • Gamla Sverige
  • Handel
  • Jordbruk

Laddar kommentarer...