Strapatser

Det luktar illa i sovsalen i Backa säteri. Många har supit till, vissa så rejält att de gjort i byxorna. Det stinker, Erland kan inte sova men han vilar så gott det går.

Redan under första etappen har man tvingats skjuta hästar längs vägen, de har inte varit starka nog. Andra behövde bara vila en stund, återhämta sig. Dag två blir tuff för hästarna, nu ska man ta sig till A2.

När konvojen kommer till Gamlestaden i Göteborg kan de inte köra i stan. Istället ska alla 200 hästar med ekipage gena över ett berg. Lutningen är mycket brant och isig, Erland kommer aldrig att glömma denna resa. Hästarna är inte broddade, de halkar och glider, träffar ekipagen bakom. Vissa måste köra ut i terrängen.

Det är kaos och inte blir det bättre när de ska ner på andra sidan av berget. Där finns ingen väg, bara is. På ett ställe ska de nedför en brant stenhäll på två meter. Hästar som inte vill hoppa, hästar som hoppar och ramlar, vagnar som välter…

Frampå förmiddagen når de äntligen Kviberg och A2. Där är fullt av inkallade män. Vissa har var där i flera dagar och de enda kläder de fått ut är en båtmössa och en overall. Vid femtiden får Erland äntligen lämna ifrån sig hästar och vagn.

I villervallan på Kviberg har han sprungit på en kompis hemifrån, Allan. Tillsammans tar de sig ner till stan för att äta något varmt. Staden ligger i mörker, men det pågår febril aktivitet överallt. På vissa gator ordnas pansarvärn, skyttevärn i parker och andra strategiska punkter. Det byggs med massor av sandsäckar. Mobiliseringen är total. Omkring 300 000 man är inkallade. Om tysken kommer ska man försvara sig. Erland konstaterar långt senare att om folk vetat hur illa rustade vi faktiskt var, hade nog stridsviljan slocknat.

Man lever i ovisshet. Vad ska hända? Kommer tysken hit också?

Erland och Allan äter och tar sedan ett sent tåg hemåt. De lämnar en mörklagd storstad, färdas genom en svart landsbygd. Väl hemma får han dela byns enda taxi med baron Otto Sifverschiöld.

Efter kvällsmaten somnar han och sover två nätter och en dag i ett sträck.

  • Gamla Sverige
  • Hästar
  • Krigstid

Laddar kommentarer...