Smältaren

Det blir en Lars till och mera järnmalm. Han föds i Gästrikland 1829. Pappa är bruksarbetare, Lars har sex syskon. När det är dags att börja jobba är det bruket som gäller.

Lars blir smältsmed, eller smältare som de också kallas. Smältarens jobb är att förvandla tackjärn till ett smidbart material. Järnet smälts i en särskild, träkolseldad ugn, en vällugn. De som ansvarar för att hålla järnet glödande kallas vällare.

Så ska järnet igenom diverse processer för att få den storlek och kvalitet som önskas. Sedan kan det gå vidare till exempelvis klensmeder, som kan skapa något av det.

Smältaren är en respekterad yrkesman. Ofta har han en eller flera smeddrängar till hjälp i smedjan.

Men allt är inte arbete, Lars har ett liv utanför smedjan. År 1852 gifter han sig med Anna. Tillsammans får de sju barn, Lars överlever två av dem. Den 15-åriga Katrina får lunginflammation och dör år 1874.

Sonen Karl avlider 15 år senare på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Dödsorsaken är blåskatarr. Karl är bara 28, han efterlämnar Anna som han varit gift med i fyra år och en tvåårig dotter.

En annan son till Lars kommer på 1870-talet att gifta sig med Margareta. I det äktenskapet förenas två släkter med stark anknytning till järnmalm. Margareta härstammar från valloner som slog sig ner i Uppland på 1600-talet.

Familjens män kommer att arbeta med järnmalm i ett par generationer till, sedan tar andra näringar över.

  • Gamla Sverige
  • Industrialiseringen
  • Industrisamhället

Laddar kommentarer...