Sitt inte och vänta på att våra politiker och andra ska vakna!

Återigen har miljontals människor demonstrerat föredömligt för miljön och i Gretas anda. Allt för att påverka och väcka opinion för att våra politiker och klimatskeptiker världen över ska ta klimathotet på allvar. En lagom tuff uppgift då hela vår nuvarande existens i västvärlden är uppbyggt av ett system som vill precis det motsatta.

I en reklamsnutt på TV denna morgon såg jag en manlig bilist som hyschade sina barn för att kunna höra vad som sades på radion där en bank erbjöd förmånligare lån och som då självklart renderade i ett leende på mannens läppar. En ganska tydlig illustration på hur illa ställt det ändå är. För visst stämmer väl den bilden in på alldeles för många i dagens samhälle? Vi lånar oss alltså fram för att kunna konsumera mera för att det är vad som förväntas av oss i ett kapitalistiskt system. Inte konstigt då att så många människor känner sig så extremt hotade att man hellre ser att världen i värsta fall drabbas av ett klimatkaos snarare än att deras plånböcker sinar. Så, vad kan vi då göra mer för att påverka eller förändra?

Exempelvis kan vi låta bli att handla varor som på något sätt är miljöförstörande eller kommer från länder som inte tar hotet av en krackelerande värld på allvar. Vi kan se till att ha påsar med när vi handlar istället för att gnälla över eventuella framtida skattepåslag på plastpåsar. Vi kan källsortera mer än tidigare och undvika att ta bilen om det inte är riktigt nödvändigt, bland mycket annat. Har du möjlighet kan du ju även undersöka om du kan samåka till jobbet med någon eller några grannar om så än bara för en eller ett par dagar i veckan. Många bäckar små, som det heter.

Genom att förändra vårt beteende och konsumerande påverkar vi tillverkare och handeln till att ta fram mer hållbara varor eller tvingas tänka större än de gör idag. Säg aldrig att inte du själv kan göra skillnad för det kan du. Speciellt om du blir fler. Utan ett fungerande jordklot lär ju ingen bli vinnare och definitivt inte framtida generationer. Och vem vill ha det på sitt samvete? Inte jag i alla fall.

Själv tillhör jag kategorin fattiggjorda sjuka så jag kan bestämt påstå att jag är en av de minst miljöförstörande personerna då jag, bland mycket annat jag tvingats avstå, inte handlat ett nytt klädesplagg på åratal. Mest på grund av en flickvän som är fantastisk på att hitta begagnade kläder via loppisar. Ännu en variant som funkar ypperligt samtidigt som det tär mindre på ekonomin. Jag kan även säga att det går alldeles utmärkt att leva på mindre pengar. Inte minst med vetskapen att människor i andra länder lever långt under den fattiggräns vi har i Sverige. Vilket inte är detsamma som att jag tycker att det är okej att vissa grupper i vårt moderna samhälle ska behöva vrida och vända på vartenda öre.

Men, om vi nu ser klimathotet som något som kommer att kunna innebära att vi alla kan hamna i situationer vi inte vill hamna i måste vi göra mer än att bara säga att något måste göras. Det räcker inte att dela inlägg på sociala forum och kräva att andra ska göra det. Det räcker inte att hylla vår tids största hjälte och föredöme Greta Thunberg om vi inte själva gör något i praktiken. Om vi lade lika mycket fokus på miljön som vi lägger på sociala forum kan vi istället göra stor skillnad. Eller vad tycker du? Har du själv några tips som kan göra skillnad utan att det känns som att alltför mycket offras? Förutom att fortsätta att demonstrera på fredagar då, vill säga.

Laddar kommentarer...