Sagofarbrorn

Han kommer uppför trappan, en lång gänglig man med svart hår och blå ögon. Den lilla flickan i spjälsängen reser sig upp och pekar ivrigt mot honom: ”Te där! Te där! Te där!”

Det är min pappas äldste bror Erland som är på besök och den lilla flickan i spjälsängen är jag. Erland lyfter upp mig på armen. ”Nu ska vi titta på sakor” säger han. Så går han runt med mig, pekar på olika saker och säger tydligt, flera gånger vad de heter.

Jag älskar när Erland kommer på besök. Han är snäll, varm, klurig. Väldigt bra på att berätta historier. Ibland på släktkalasen kommer han ut till oss barn i köket. Han berättar om runda dörrar, mystiska män och gator som egentligen inte finns. Vi lyssnar med stora ögon.

Han föds 1920, min pappas äldste bror. Hans första anställning är som dräng på en gård i trakten. Så småningom hamnar han på SAAB, blir kvar där fram till pensionen.

I början bor hans familj hos Henning och Ester. Erland är 14 år äldre än min pappa. Hans barn är nästan mer som syskon till pappa än hans egna mycket äldre bröder. De fortsätter ha en varm kontakt genom livet.

Så bygger Erland ett hus till sin familj. De bor fem minuters promenad från oss. Vi ses ofta. Erland är alltid intresserad av mitt liv. När jag är hemma på besök går jag oftast och hälsar på honom och hans fru.

Erland blir änkling, då tappar han gnistan. Han blir glömsk, trött. Jag ringer honom varje vecka. De sista gångerna vet han kanske inte vem jag är.

Jag saknar honom mycket.

  • Gamla Sverige
  • Sagor

Laddar kommentarer...