Reinkarnation av ljuset

Under en långpromenad häromkvällen hade jag sällskap av ett tänkvärt avsnitt från “Filosofiska rummet”. https://t.sr.se/2mq83v8

Samtalet handlade om epistemisk orättvisa, “när ingen tror på dig därför att de nedvärderar dina kunskaper och förringar dina erfarenheter”, och detta p.g.a. strukturer av ojämlika maktförhållanden. Självklart känner jag igen detta från mitt eget liv men den personen som jag tänkte mest på var Greta Thunberg, en modig och viljestark ung tjej som avvisas i vissa kretsar just för att hon är en ung tjej.

Det vore falskt och orättvist att påstå att jag alltid har varit en miljökämpe, snarare tvärtom. Jag är född och uppvuxen i en patriarkal kultur med James Bond och Batman som idoler och det var inte särskilt länge sen som mina intressen i livet bestod av bl.a. bilar med kraftfulla motorer och snabba motorcyklar. Men jag började tänka om när jag fick veta att mina gamla föräldrar inte fick vistas utomhus p.g.a. farliga avgaser i Tehran, att hela sjöar och floder har torkat ut p.g.a. global uppvärmning. Detta var inte långt innan mitt nuvarande hemland drabbades av översvämningar och skogsbränder.

Det första steget i att lära sig ny kunskap är att göra sig av med förlegad “kunskap” som är baserad på lögner i syfte att föda ett destruktivt ekonomiskt system. http://bit.ly/2nh6gJ0

Någonstans där vaknade mitt intresse för miljön och klimatet, för bara ett par år sen. Genom att ifrågasätta mina egna val började jag inse hur sanslös konsumtion påverkar hela vår planet. Ett tillfälle som jag tydligt kommer ihåg och brukar berätta om var när jag efter att ha köpt ett par jeans för endast 200 kronor gick till ett café i centrala Stockholm och köpte en kopp latte för runt 50 kronor. Hur kan ett par byxor som har tillverkats på andra sidan jordklotet kosta endast fyra gånger så mycket som en kopp kaffe som tillreds i min hemstad?! Och så fortsatte uppvaknandet, genom att ifrågasätta vartenda köp oavsett summa.

Sen en tid tillbaka har jag minskat min köttkonsumtion kraftigt, brukar köra min bil så lite som möjligt och ställer av den på vintern. Det får bli cykeln inom stan och kollektivtrafik när vädret inte är så gynnsamt. Jag flyger också betydligt mindre än förr, någon gång per år för att åka skidor i alperna. Det som tynger mitt miljömedvetna samvete mest är min motorcykel, trots att jag inte kör den lika ofta som förr.

Bäst att avrunda nu innan jag börjar tolkas som en sen profet, trots att även jag har mina rötter i Mellanöstern. De som känner mig vet att jag inte tror på någon bestämd religion, men jag har alltid fascinerats av Jesus som person. Tänk att ha modet och en stark vilja att ifrågasätta prästerskapet inom sin egen religion och det mäktiga romerska riket samtidigt. Hur kan man känna annat än respekt för en sådan enastående rebell?! Jag ser Greta som en reinkarnation av Jesus. Dags för nya hjältar; James Bond och Batman har fått vara med i snart 50 år och bränt på tok för mycket bildäck och fossila bränslen.

Bilden är från Klimatstrejken i Stockholm, den 27 september 2019. Jag var där.

  • Greta
  • Klimat
  • Kunskap
  • Orättvisa

Laddar kommentarer...