Om Frank och Johanna

Min farfars far Nils har många syskon, den mest omtalade är brodern Frank. Han föds på Ön i juli 1882. Föräldrarna heter August och Maria. Frank är bara 14 år äldre än min farfar Henning.

Min pappa och hans bröder talar ganska ofta om Frank. Han beskrivs som en historieberättare och en mycket dramatisk man. Ett exempel: När sonen Percy är ung och har lunginflammation sitter han uppe med svår hosta en natt. Han är insvept i en filt, det är mitt i vintern och kallt. Då kommer hans far Frank till honom och säger: Lungsot har du och till vår’n dör du.

Jag vet inte om det här är sant eller en skröna. Det stämmer väl överens med andra historier jag hört om honom.

Frank gifter sig med sin kusin Johanna i Oskar Fredriks församling i Göteborg 1909. Året efter döper de sonen Percy i Domkyrkoförsamlingen. Eldorado. Så heter fartyget som Frank och hans lilla familj går ombord på den 31 maj 1911. Destination New York, New York. Dit ankommer de också lite senare samma år. Resan har gått via England.

Frank och Johanna väljer att bosätta sig i Seattle. Vad Frank arbetar med är lite oklart, men han måste tjäna ganska bra. När familjen återvänder till Ön 1923 köper han upp en hel del mark. Innan dess utökas familjen med en liten dotter 1913. Hon döps i den evangelisk-lutherska kyrkan.

Franks familj registreras på samma adress flera år i rad. De finns med i befolkningsförteckningar, folkräkningar och naturaliseringsregister. Frank mönstrar för tjänstgöring i första världskriget. Om han deltar i kriget och i så fall var uppges inte.

År 1923 flyttar Frank, Johanna och barnen hem till Ön igen. Varför vet vi inte. Kanske får de helt enkelt hemlängtan. Kanske vill de att barnen ska lära känna Sverige.

Barnen växer upp på Ön och lever sina liv där. Sonen går bort 1951, blott 41 år gammal. Dottern lever ända in i 1990-talet, en driftig och originell kvinna. Frank går bort i december 1969, då har Johanna redan varit död i tolv år.

Det var ett innehållsrikt liv han fick, Frank. Helt i linje med den man jag så ofta hört beskrivas.

  • Emigranter
  • Emigration
  • Gamla Sverige
  • Återvändare
  • Äventyr

Laddar kommentarer...