Naturens mångfald

Allt som en gång har varit grönt skiftar nu i färg, som naturens eget fyrverkeri. Från att ha fötts på nytt, till sprudlande grönska och nu en förtjusande uppvisning av mångfald innan vila, precis som livet.

Ingen annanstans känner jag mig lika religiös som när jag är omgiven av naturen och främst höga träd, trots att jag inte tror på någon bestämd religion. Det är som om något obeskrivligt vaknar inom mig, en djup känsla av tillhörighet och beundran.

Och när den nordiska naturen bjuder på ett så praktfullt måleri av jordens egna färger påminns jag om livet och dess skiftningar, alla åren som har passerat. Höstens vackra färger påminner mig om våra äldre invånare, de som har förädlats genom åren med kunskaper och erfarenheter. För mig symboliserar de fallande löven den visdom som överlämnas till efterkommande generationer, som näring till nya knoppar när våren kommer tillbaka.

Långt ifrån alla i världen har tillgång till en så vacker och välbevarad natur som vi har i Sverige. Det är något att vara ödmjukt tacksam för, något att bevara för generationer efter oss. Vi är alla vårdnadshavare av denna planet och naturens mångfald. Låt oss hedra denna ärofyllda uppgift.

Dessutom är det vetenskapligt bevisat att vistelse i naturen har hälsosamma effekter på oss människor, inte minst genom att bidra till minskad stress och därmed återhämtning. https://ki.se/forskning/de-ser-nyttan-med-naturen

Bilden är från Hellasgården i Nacka, utanför Stockholm. Jag brukar vara där, ofta.

  • Höst
  • Klimat
  • Miljö
  • Mångfald
  • Natur

Laddar kommentarer...