När Black Friday mötte Fridays for Future

En högst märklig eftermiddag utspelade sig igår på min väg över Stora torget i Borås. Med riktning mot biografen Röda Kvarn passerade jag flertalet affärer som alla lockade med skyltar för årets Black Friday-rea. En smått surrealistisk upplevelse som gjorde sig mer påmind då jag närmade mig den samling människor som sakta växte sig större utanför biografen. Inte för att se på film. Utan för att delta i ännu en av tusentals klimatdemonstrationer världen över denna dag.

Den kalla och bitande vinden tycktes inte beröra det dryga hundratalet demonstranter nämnvärt. Snarare verkade istället deras engagemang och vilja att förändra sprida precis den värme som behövdes. En värme jag däremot saknat bland de människor jag strax innan passerat. De som med stress i både steg och blick gick in och ut ur affärerna för nästa fynd. Fynd som i värsta fall bara tillför en kortvarig tillfredsställelse och, om inte annat, en trolig påverkan på det som andra stod i startgroparna för att uppmärksamma.

Under den väg demonstrationståget tog i de centrala delarna av Borås, med banderoller och skyltar ackompanjerade av talkörernas budskap, kunde jag följa den ur flera vinklar. Vinklar där jag omsorgsfullt placerade mig för att filma och ta del av olika sekvenser och också reaktioner från de som uppehöll sig i centrum av helt andra anledningar. Många följde det hela med nyfikenhet likväl som att likgiltigheten lös igenom hos andra. Vissa valde att ansluta medan några yngre tonåriga grabbar passade på att slänga ur sig glåpord riktade mot Greta Thunberg. Något som från demonstranterna bemöttes på precis samma sätt som Greta bemöter sina belackare. Inte alls.

Väl samlade utanför Rådhuset på Stora torget inleddes så tal från medlemmar ur Klimatomställning Borås. Tal där bland annat Thomas Svensson påpekade det faktum att antalet deltagare till skillnad mot året innan var mer än dubbelt så stort. Att det på 135 platser i Sverige, 3450 platser världen över fördelade på 158 länder, utfördes liknande demonstrationer. Vilket självklart väckte jubel och applåder. Även påminnelsen om hur klimatrörelsen växt från en ensam tjej till att idag bestå av miljontals människor gav även det ett hopp som tydligt kunde ses i ögonen på de deltagare stod närmast intill mig.

När Maria Werner tog över efter Thomas Svensson talade hon om vikten av att påverka våra politiker och att förändringar måste ske i allt snabbare takt. Hon nämnde exempel som Australien, Kalifornien och Venedig, bland flera, som på senare tid drabbats av oerhörda konsekvenser. Allt på grund av ett instabilare klimat och med katastrofer som kommer tätare och tätare.

Men det var inte enbart ett tal som fokuserade på det negativa. Maria Werner uttryckte också ett hopp om att vi tillsammans kan påverka för att nå 1,5-graders målet till år 2030 och att det så sakteliga börjar hända något. Vilket hon pekade på genom att nämna att inrikesflyget har gått ner, en köttkonsumtion som minskar, företag som går i täten för klimatsmartare alternativ och inte minst det folkliga engagemanget som ökar.

Avslutningsvis måste jag säga att det var beundransvärt att se så många eldsjälar trotsa kyla och lockande reapriser för att istället ta kampen för något de tror på och som den vetenskapliga expertisen varnat för i åratal, klimathotet.

Laddar kommentarer...