LIVSSTIL OCH KÖPVANOR

LIVSSTIL OCH KÖPVANOR.

Hur majoriteten av den svenska befolkningen väljer att konsumera idag är skrämmande. Vi lever som att vi har tillgång till 4 jordklot var. Det måste ta stopp, både för oss själva och för miljöns skull.

Behovet vi människor ha att alltid handla nytt skadar miljön. Att producera nya kläder, skor accercoare, mm för att få tyst på ropet efter nytt. Varför ska man alltid ha nya kläder när man lika gärna kan köpa begagnat vilket är bra mycket bättre för miljön och billigare för oss individer. Jag kan förstå glädjen med att köpa nytt, man kan följa trender lättare genom nya kläder. Men vem vill på riktigt pröjsa 300kr på en hoodie som man bara kommer använda ett fåtal gånger, när man kan hitta 3 stycken olika hoodies för samma pris på en secondhand.

Nu tänker säkert många “ men på BLACK FRIDAY blir det lägre priser “. FEJK. Det mesta med BLACK FRIDAY är fejk. Dom höjer priserna på kläder och det med vi säger 25% och sen på BLACK FRIDAY så blir det rea med 25% på dom kläderna. Dom gör inte så på allt som sagt men det flesta. En till grej med att konsumera nytt är att vi tänker inte alltid till ordentligt, tänker du någonsin på behöver jag verkligen den här tröjan, kommer jag verkligen använda dom här jeansen. Börja med det. Om det slutar upp med att du köper tröjan och tröttnar på den så kan du alltid skänka bort den. Det finns massor av ställen som tar emot kläder. I Borås har vi en klädbytardag där man kan byta kläder med varandra, det finns secondhand butiker, organisationer som skänker det till behövande barn. Man kan ge kläder till människor som sitter utanför en affär eller mat om man skulle ha något över.

Närproducerat. Vi människor borde tänka på att köpa mer närproducerat, och då menar jag mat. Det är bättre för vår hälsa och för miljön. Det minskar co2 utsläppet vilket leder till att luften kan bli lite renare för oss att andas in. Sen det här med att vi alltid vill köpa nybakat bröd. Vilket jag vet att jag också kollar efter när jag är och handlar. Varför vill vi alltid ha nytt, eller samma sak när vi blir irriterade för att hyllorna inte är fyllda. Men det vi inte tänker på är att det slängs så mycket mat på grund av att vi inte kan ta en limpa bröd som var bakat för två dagar sen, eller för att allt i hyllorna inte tar slut för att vi alltid vill ha nytt. Vad vi skulle kunna göra med mat istället för att slänga den är att skänka den. T.E.X att man kan gå till en affär och lämna in den där och så kan dom ge den till bönder som använder det som mat till djuren. Det finns också grupper på fb där man kan skänka bort om man har en halv brödlimpa kvar som snart går ut, så skulle man kunna ge bort den till en större familj som äter upp den. Det finns så mycket vi skulle kunna göra bättre men som vi inte tänker på eller så skiter vi i det.

Vi behöver sluta konsumera som vi gör, vi behöver sluta leva som om vi hade tillgång till fyra jordklot, vi behöver sluta köpa saker som vi egentligen inte behöver ha. Vi behöver tänka till vilka konsekvenser våra handlingar har, hur det påverkar våran jord. Vilken planet vi lämnar över till nästa generation. Vi behöver skärpa oss.

 

 

Laddar kommentarer...