Krigstid

En kväll sitter Erland och Bertil i rummet de delar i Hennings gård. Kriget har brutit ut nu, ett tag evakuerades kvinnor och barn från tätorterna. I en månad var de 12 personer på gården när faster Ellen och hennes fem barn bodde där. Nu är det bara familjen igen.

Det är en mörk kväll, det är ont om fotogen så Erland och Bertil har inget ljus. De är på väg att gå och lägga sig när ett muller likt åska kommer från väster. När de tittar ut ser de blixtar.

Henning kommer upp till sönerna. Han säger att det är inte åska utan troligen ett större sjöslag i Nordsjön eller Kattegatt. Erland och Bertil går till sängs, de ska upp nästa morgon, behöver sova.

Nästa dag lyssnar de som vanligt på radio och mycket riktigt: den engelska flottan och den tyska har drabbat samman i ett stort sjöslag. Som Erland minns det är det 2000 man och hästar på väg till Norge som gått under i slaget.

Socker och kaffe är ransonerat, försvaret har rekvirerat hästar från bönderna. Många är positiva till tyskarna men det finns också ett växande hat. Försvarsviljan är stark. Snart ska Erland rycka in.

  • Gamla Sverige
  • Krigstid
  • Ransonering
  • Sjöslag

Laddar kommentarer...