Invanda hjulspår

Sara föds i Uddevalla, året är 1821. Pappa Carl är snickare, mamma heter Inger. Hon har två systrar, en bror och vid något tillfälle träffar hon Andreas från Marstrand.

Det blir bröllop i Marstrand 1844, sedan flyttar de till en av de mindre öarna och blir jordbrukare. Andreas far är från trakterna nära Kungälv, familjen har länge brukat jorden. Sara tjänar som piga fram till bröllopet.

I mars 1844, en månad efter giftermålet, föds första barnet, Johan August. Min farfars farmor Maria är nummer två. Sammanlagt är de minst sju syskon, kanske fler.

Maria är bara 17 år när hon gifter sig med August i Marstrand 1863. Första barnet är redan på väg, det är min farfars far. Maria och August får tio barn till. Tre av dem kommer att resa till Amerika – Frank, Daniel och Valdemar. Bara Daniel blir kvar där för gott.

Alla kan inte blir jordbrukare, äldste sonen Nils väljer att arbeta i Marstrands varmbadhus, han blir badmästare. I släkten sägs det att han badat Oskar II. Om det är sant ska jag låta vara osagt. Det är i alla fall på jobbet han träffar baderskan Emilia som kommer från en by några mil bort.

Det blir ännu ett bröllop i Marstrand, ännu en jordbrukarfamilj i skärgården. Efter första världskriget kommer mycket att förändras i Nils och Emilias familj. Än så länge är allt som det alltid varit.

  • Gamla Sverige
  • Traditioner

Laddar kommentarer...