I adligt sällskap

Den här sommaren får jag chansen att jobba på ett gods, som husa. Jag är varken huslig eller praktisk men kan inte motstå. Vem vet om jag nånsin mer får ta en titt på hur överklassen lever?

Familjen är adlig och jag anonymiserar dem här. Vill inte hänga ut privatpersoner hur blåblodiga de än må vara. Greven och grevinnan ska jag kalla dem, säger husfrun. Greven har haft något toppjobb ute i världen, till vardags bor de i New York. Nu är de på grönbete och förutom husfrun och mig har de trädgårdsmästare, flera lantarbetare och en kock som även agerar chaufför vid behov.

Mitt arbete är ganska lätt. Jag tvättar och stryker, städar och ansvarar för linneskåpet. Herrgården är stor, olika rum städas olika dagar. Ibland hittar grevinnan nåt ställe där jag missat att damma. Sånt är hon inte sen att påpeka.

Annars är hon faktiskt mycket rar. Kocken har försökt få mig att bädda och städa även åt honom. Jag skvallrar inte, men grevinnan är uppmärksam. Hon kommer på det och sätter stopp för det. Sedan beordrar hon kocken att servera mig frukost i Lilla matsalen varje morgon när jag kommer till herrgården. Hon har lirkat ur mig att jag är dålig på frukostar. Det här passar ju utmärkt, tycker grevinnan.

När jag får halsfluss erbjuder sig husfrun att köra mig till vårdcentralen, men nej. Det kan kocken göra, säger grevinnan och så blir det. Stämningen i bilen är minst sagt avmätt men jag är ändå full i fniss.

Enligt order kör han den adliga limousinen tätt intill vårdcentralens ingång och ut hoppar jag. I jeanskjol och sandaler matchar jag knappast mitt åkdon.

När min mamma kommer på besök, bjuder grevinnan henne på te. Senare säger hon till mig att jag har en mycket bra mamma och det är ju sant.

Vid hemresan får jag en avskedspresent. Grevinnan och jag har haft våra pratstunder och hon vet att jag läser mycket. Alltså får jag välja precis vilken bok jag vill i godsets bibliotek. Jag tar en diktsamling av Bodil Malmsten. Ett bra val, tycker grevinnan.

Ja, det var en annorlunda sommar.

  • Adligt
  • Sommarjobb
  • Överklass

Laddar kommentarer...