En lång resa

I april 1940 går tyskarna in i Danmark och den 14 april ska de hästar som rekvirerats av Försvaret mönstras in. Erland har sett människor han känner bli alltmer tyskvänliga. Gamla jordbrukare, människor med kommunala uppdrag. De personerna talar ofta om att vara redo när Hitler kommer.

Hästarna ska ha bra seldon, en arbetsvagn och foder för fyra dagar. De ska vara nyskodda. Klockan fyra på morgonen beger sig Erland och hans morbror Per mot mönstringsplatsen. Där är fullt av hästar och alla ska besiktas av veterinär. Erland får köra till en grusgrop och vänta, 98 hästar är före hans i kön.

Han värmer sig på ett litet café. Där ligger en GT på ett bord. På förstasidan står det om ett tyskt flygplan skjutits ner nära Lysekil. Senare får han veta att en bekant till honom varit med och prickat planet. Det är nog svårt att förstå, skriver Erland, vilken hopplöshet människor känner inför kriget. Som att det bara kommer närmare, utan att man kan göra något för att stoppa det.

När klockan är sju på kvällen denna söndag är man äntligen fulltaliga. Nu börjar resan ner till A2 i Göteborg. Det är snöblask i luften, mörklagt överallt. Mötande bilar har bara lite blått ledljus. Vid tvåtiden på natten når de Ströms säteri, där de ska rasta och utfodra hästarna.

Efter fyra timmars rast bär det av igen. Det är hela tiden snöblandat regn i luften. Trots att Erland har Hennings skinnrock och en överrock tränger vätan in på bara skinnet. På kvällen ska de få ligga i en stor sal i Backa säteri. En brasa är tänd, men de är frusna ändå tills en vänlig dam går och köper strumpor och underkläder som de kan byta om till.

Militärflygplan av typ B17 och B18 flyger över konvojen hela vägen till Göteborg och de möter många militärfordon på väg till norska gränsen.

Än så länge har Erlands resa gått ganska bra. Sista etappen ska bli mer dramatisk.

  • Gamla Sverige
  • Hästar
  • Krigstid
  • Mörkläggning

Laddar kommentarer...