Daniels familj

Farfars far Nils har tio syskon. Daniel är en av dem, född sommaren 1878 och vederbörligen döpt. Hösten 1897 dör hans lillasyster Hedvig Teresia, blott 17 år gammal.

År 1908 på sommaren ankommer Daniel New York, New York. Fartyget han åker med heter Majestic. Nyss 30 år fyllda sätter han för första gången sin fot på amerikansk mark. Knappt ett år senare, den 12 juni 1909, gifter han sig med Augusta Wilhelmina Östlund i New York City.

Paret slår sig ner i Queens. Daniel arbetar, Wilhelmina är hemmafru. De har tagit bort ett av s-en i efternamnet. Parets första barn är dottern Lilly som föds 1911. Fyra år senare kommer sonen Harold. Båda barnen tycks ha fått namn efter syskon till Daniel som är kvar hemma i Sverige. De döps i New York City.

Daniel och Wilhelmina förblir Queens trogna hela livet. De vilar i en enkel grav på Maple Grove Cemetary, Kew Gardens i Queens. På en bild av gravstenen syns deras namn, deras dödsdatum är nästan oläsliga. Jag tror att Daniel dör 1933, årtalet för Wilhelmina kan jag inte läsa. I samma grav ligger deras son Harold, de första tre siffrorna i årtalet för hans död ser ut att vara 194, den sista är oläslig. Kanske stupade han i andra världskriget? Jag vet inte, möjligen kommer jag att få återkomma till detta.

Daniels dotter Lilly gifter sig 1931 med amerikanen Leonard. Bröllopet står i Queens och det är där paret väljer att bo. De får sonen Victor våren 1934. I oktober 1950 dör Lilly. Även hon vilar i Kew Gardens, tillsammans med maken.

Sist i Daniels familjelinje är Lillys son Victor. Han gifter sig med en kvinna som heter Barbara Ann och flyttar till Syracuse i staten New York. Om Barbara Ann vet vi ingenting annat än att hon är född 1933. Paret får inga barn och bor kvar i Syracuse hela livet. Barbara Ann går bort 1997, Victor året efter. De vilar tillsammans på DeWitt, Onondaga County, New York.

Så dog familjelinjen ut för Daniel, mannen som själv hade tio syskon.

  • Emigranter
  • Emigration
  • Gamla Sverige

Laddar kommentarer...