Celebert besök

Jag kommer till godset en tidig sommarkväll. Husfrun är rar, hon välkomnar och har ställt smörgåstårta i kylen.

Boendet ingår i lönen, en fräsch och stor trea nära godset. Möblerna kommer från herrgården, köket är helt nymålat. Godset ligger naturskönt och jag känner att här kan jag trivas.

Ett par veckor in på min vistelse får jag sällskap. Jim har skrivit under våren, hans skolfartyg kommer till Sverige. Kan jag ta mig till Stockholm, kan vi ses? Jag har långt till Stockholm men vi vill ju verkligen träffas. Vi diskuterar via brev och telefon, han har några lediga dagar i Stockholm. Jag pratar med grevinnan. Visst kan jag åka upp och möta honom! Det blir väl roligt för mig med lite sällskap!

Så möts vi då igen. Först på Patmos för ett år sedan, i Aten i julas och nu i min huvudstad. Han är minst lika snygg som jag minns honom. Jag har fått lite tips om huvudstaden av en kurskamrat, vi tittar på stan och tar sedan tåget till mitt sommarboende.

Jim är vederbörligen imponerad av godset. Jag har frågat grevinnan, vi har lov att promenera i herrgårdens vackra, välskötta park. Jag känner trädgårdsmästaren, han brukar kliva in genom fönstret till grovköket och be om förmiddagsfika. Hans fru är trevlig och inte ett dugg imponerad av överklassgänget.

Det blir fina dagar med Jim, jag jobbar bara halvdag så resten av tiden har vi för oss själva. En dag ringer grevinnan när jag just kommit innanför dörren. Greven tycker inte att kuddarna ligger snyggt i sängen, kan jag komma och rätta till det? Bara att vända i dörren. Jim skrattar, tror att jag skojar med honom.

Tiden går fort, jag följer Jim till skolfartyget. George har varit i tjänst, han kommer ut och hälsar. Det gör även Christinas pojkvän Dmitri.

När jag tänker tillbaka ligger det som ett sagoskimmer över den här tiden. Jag mådde inte bra hela tiden, kämpade med panikångest och svårigheter. Ändå hade jag så mycket roligt.

Det är som att jag anade att jag skulle behöva goda minnen senare i livet. Som att jag förstod att nu gäller det att leva, snabbt och intensivt. Och så gjorde jag det.

Laddar kommentarer...