Bakslag

Nu återvänder Erland och de andra till A6 efter övningen i Uppsala. Det är fem veckor kvar till muck. Man börjar lämna in hjälmar, vapen och andra persedlar den 20 mars. Den 22 kommer en generalorder: Alla av 40 års klass ska göra sex månaders beredskapstjänst. Äldre beredskapare ska avlösas av yngre, som saknar familj. Ungdomarna är förstås billigare att ha ute i markerna, tänker Erland.

Bakslaget känns ordentligt, stora karlar gråter, ett par självmordsförsök görs. Batteriet ger sig iväg, oklart vart. Erland är inte med, på något sätt har han ordnat så han slipper. Han har något otalt med löjtnanten som chefar över alltihop.

Istället blir Erland kvar på A6, han sköter ett förråd och har det bra. Utrustar bland andra den blivande regissören och skådespelaren Alf Kjellin och även ett par underofficerer med nazistiska sympatier. Erland umgås vid den här tiden mycket med Gunnar Gren, som ligger på samma lucka hela utbildningstiden. När batteriet flyttas blir Gren kvar som signalist i tornet på A6.

Den 30 oktober är det äntligen muck och Erland får lägga A6 och Jönköping bakom sig, åtminstone för nu. Vardagen tar vid igen och han fortsätter köra lastbil för lanthandeln därhemma. För en tid är allt precis som vanligt.

 

Källa är som alltid Erlands nedtecknade minnen.

  • Bakslag
  • Gamla Sverige
  • Krigstid
  • Militärtjänst

Laddar kommentarer...