Att växa

Vi människor har så olika förutsättningar i livet. Det handlar mycket om vad vi fick med i från grunden men också om våra val. Jag tror att vi växer när vi kommer förbi de hinder vi möter. Att lära sig att leva i den livssituation man hamnat i men samtidigt ta det som avstamp för att komma vidare. I en krissituation behövs stöd för att komma igenom och vidare.

En av mina bilder för det här är en ranglig planta omgiven av växtstöd.

Stödet består av mina strategier:

* Minut för minut

* Zooma in fokusera beskära

* Lådorna

* Värdighet

* Rutiner

När det är som svårast i livet går det inte att se framåt. Kraften är borta och modet förlorat. Då får man ta livet minut för minut. Andetag för andetag.

Genom att zooma in, fokusera och beskära kan man ändå uppleva guldstunder mitt i kaos. Det har jag skrivit om i ett tidigare inlägg.

Det absolut svåraste ska helst bearbetas portionsvis och tillsammans med någon klok person. Min bild är mentala plåtlådor med lock där jag stoppar ned det svåra. Jag glänta på locket och bearbetar en sak i taget.

Att hålla på värdigheten är ett stöd för att behålla sin integritet. Genom att gå rakryggad och snyggt klädd lyfter man sig själv i håret. Det hjälper även om det tar emot. För mig som är beroende av andra är det livsnödvändigt.

Rutiner är en nödvändighet. Genom att ruta in dagarna får man stöd att inte förlora strukturen på livet. Dygnsrytm och mat är viktigt.

Det här har varit till hjälp för mig genom åren. Dela gärna med dig av dina strategier.

Laddar kommentarer...