Älskade farfar

Henning föds våren 1896 på en ö i Marstrands skärgård. Föräldrarna arbetar som badare i kallbadhuset i Marstrand och arrenderar ett jordbruk på ön. När Henning är fem år ror hans far ut en bit från stranden med honom och slänger honom överbord. Han ska lära sig simma. Det ska bli karl av honom.

Henning har läshuvud och drömmer om att bli präst men familjen saknar medel för utbildning. Han får hjälpa till i jordbruket hemma. År 1919 förlorar familjen sitt arrende. Det köps av en rik grosshandlare från Marstrand och en tid senare flyttar Hennings familj inåt landet. Nu ska de bli jordbrukare på heltid.

Gården ligger nära Kobergs slott, där släkten Silfverschiöld huserar. Snart träffar Henning den 17-åriga Ester, vars far gör dagsverken på Koberg. Ester är söt och mycket gladlynt. Hon är mjuk, nästan mild, men när hon väl har stål i rösten då lyder man. Det är fortfarande 1919.

Nu går det undan. Det blir bröllop och första sonen kommer 1920, den andre 1921. Sen dröjer det ända till 1934 innan min pappa föds. Henning brukar jorden med hjälp av Simon, drängen. Esters familj och släkt finns nära, man hjälps åt. När pappa börjat skolan flera km bort överraskas han av en snöstorm på väg hem en dag. Ester vill att Henning ska åka och möta honom men Henning säger nej. Pojken ska härdas, det ska bli karl av honom. Pappa är sju år.

Ändå är Henning på många sätt en närvarande far till sin yngste. Han tar med honom ut i skogen, lär honom om fåglar och blommor. Ibland när de vuxna sitter i köket och pratar om kvällarna kryper pappa in under köksbordet och gömmer sig. Hoppas att de vuxna ska glömma att han är där. Ett år får han en jättefin julklapp: En helt egen yllefilt!

Under kriget rekvirerar försvaret båda Hennings hästar. Det står i rullorna att han har tre, det är fel. Det är mitt i skörden, man klarar sig inte utan häst! Henning lägger sig på sängen och blir kvar där några dagar. Grannar och släkt sluter upp, tack och lov. Henning kommer på benen igen, skörden är räddad.

Henning tycks vara kluven till utbildning. Pappa hemlighåller att han prenumererar på Folket i Bild, passar brevbäraren. Men när han väljer att gå på folkhögskola, då är Henning stolt. När sönerna börjar cykla till olika dansbanor lär Ester dem att tvätta och stryka sina egna kläder. De cyklar ju omkull och ibland hamnar de i slagsmål. Då kan de också ta hand om sin tvätt.

Äldste sonen med familj har bott på gården. Nu bygger han och hans bror varsitt hus. Pappa flyttar in till stan och börjar jobba i affär. Henning och Ester säljer gården för att flytta in till byn. Det är dags för något nytt.

 

Laddar kommentarer...