Alfred och Bina – en sann historia

Året är 1870 och på gården Brogård i Skedala föds Alfred, som kommer att bli min morfars far. Samma år, på Ersta gård i Laholms landsförsamling föds Bina som ska bli hans fru om 28 år. Det vet ingen av dem ännu.

Ersta är en stor och fin gård som har gått från far till son sedan 1700-talet. Vi vet inte hur många syskon Bina har, men det är hennes äldste bror som ska ärva gården en gång.

När Bina blir gammal nog skaffar hon sig ett arbete. Hon blir mejerska på ett mejeri i Söndrum. Mejerskor är respekterade yrkeskvinnor som framställer ost, smör och andra produkter av den mjölk bönderna lämnar in. Det är ett hårt och slitsamt arbete, ofta med långa arbetsdagar.

Alfred då? Vi vet inte så mycket om hans unga dagar, men det vanliga är ju att barnen får arbeta på gården. Brogård ligger nära dåvarande I16, som numera heter LV6. Där gör Alfred sin värnplikt. En dag kommer Bina gående till exercisheden. Hennes bror gör också värnplikten på I16 och nu ska hon lämna ett matpaket till honom. Där möts de, Bina och Alfred.

Vi vet inte vilket år det är eller hur deras kärlekshistoria utvecklas men det hålls bröllop 1898. Paret arrenderar gården Kulltorp och där föds deras första barn 1899. Han heter Knut och blir så småningom min morfar. Efter honom kommer åtta barn till. Hon får nio barn på 14 år, Bina.

En av de få saker vi vet om Bina är att hon ofta går till fots. Vid ett tillfälle går hon från Laholm ända till Halmstad. En sträcka på mellan två och tre mil. I ett ok över axlarna bär hon fyra laxar som ska till rökeriet i Halmstad. Två på ryggen, två på bröstet.

Om Alfred berättas att han bara cyklar en enda gång i sitt liv. Då kör han omkull och sedan sätter han sig aldrig på en cykel mer. År 1918 köper Alfred och Bina gården Kärragård som ligger i Skintaby. De håller sig i trakterna kring Halmstad.

Bina är snäll, men hon håller ett vakande öga på sina svärdöttrar. Så de sköter sig. Knut gifter sig med Edit, som kommer från Norrland och har bott i Stockholm. Hon är nog lite av en främmande fågel, Edit. Men hon är duktig på att hushålla och flickorna artar sig fint.

Alfred beskrivs som en mycket varm, sympatisk man och Bina är en snäll kvinna. De månar om sina barnbarn och har inga favoriter. Min moster minns hur de kom på besök, åkande sin fina vagn.

På äldre dar flyttar de till Haverdal. Alfred går bort 1956, 86 år gammal. Bina lever i tio år till. Sin sista tid tillbringar hon på sjukhus. Där broderar hon en kudde i vackra färger som min mamma fortfarande har kvar. Den har alltid haft en hedersplats hos oss.

  • Bondesamhället
  • Gamla Sverige
  • Halland

Laddar kommentarer...