Ibland skäms jag över att vara svensk – Förlåt oss Valeriia Chyzhykova!

Nu kanske rubriken “Ibland skäms jag över att vara svensk” var lite i blygaste laget. Jag skäms alldeles för ofta, lämpar sig bättre. Jag skäms över hur vi svenskar beter oss på nätet och jag skäms över att utförsäljningar av vård, skola och omsorg får fortgå. Jag skäms över att klimatfrågan inte betyder mer för människor och jag skäms över den rasism och främlingsfientlighet som råder. Jag skäms över hur andra partier anpassat sig till denna låga nivå och inhumana tänkande och ja, jag skäms över Migrationsverket.

För igår dök så ännu ett fall med ett, i mitt tycke, regelvidrigt utvisningsbeslut upp. Ett beslut fattat av nämnda Migrationsverket som jag för mitt liv inte begriper överhuvudtaget. Jo, jag vet att de har gjort mycket korkat på senare år. Men att utvisa en nittonårig tjej veckan efter att hon tagit examen medan resten av familjen fått permanent uppehållstillstånd. Hur hittar man ord att beskriva det? Vad är det som händer? Lägger de en massa namn i en tombola och utvisar de vars namn kommer upp eller vad sjutton pysslar de med?

Valeriia Chyzhykova fick som barn asyl för fem år sedan i utlänningslagens mening, ansökte som sjuttonåring om uppehållstillstånd varpå beslut fördröjdes av Migrationsverket tills hon var arton och nu är det alltså försent. Familjen har överklagat men beslutet står fast, den nittonde juni ska hon utvisas till Ukraina. Kvar i Sverige blir lillebror, mamma och pappa som är självförsörjande och vars permanenta uppehållstillstånd är grundat på att släkt och familj lever under hot i hemlandet.

Låter det som ett vettigt beslut? Själv låter jag bli att skriva mer då de ord som dyker upp inom mig inte lämpar sig här. Jag avslutar istället med att säga vad jag sagt så många gånger tidigare i denna text. Jag skäms!

Länk till ett större reportage hittar du här för egen bedömning i fallet 👇

https://www.expressen.se/kvallsposten/valeriia-utvisas-fran-sverige-en-vecka-efer-sin-student-/?utm_medium=link&utm_campaign=social_sharing&utm_source=facebook&social=fb&fbclid=IwAR1mCIs_GIrcW2obks0zMPMRIfQGfLNf5rC8-Lx2hfwsLby2Otl-SsIq5II

Laddar kommentarer...