Ett rastlöst liv

Karins bror Konrad var en rastlös själ. Det år han fyllde 30 gav han sig iväg till Amerika och Boston. Han slog sig ner i den lilla staden Milton, som vid den tiden hade drygt 4000 invånare. Milton grundades 1640 av engelska puritaner men dess historia började redan 1634, då en jordbrukare slog sig ner på platsen. Staden namngavs efter Milton Abbey i Dorset, England.

År 1890, när Konrad flyttade in i Milton, fanns där bland annat kex- och chokladtillverkning och den första pianofabriken i landet. Alldeles nära låg industristäder som Boston och Quincy. Amerikas första kommersiella järnväg gick från Quincy till Milton. Det bör alltså ha funnits gott om arbetstillfällen. Vad Konrad jobbade med har jag dock inte hittat någon information om.

Konrad blev amerikansk medborgare efter några år och hjälpte högst sannolikt systern Karin att komma tillrätta när hon anlände till Massachusetts 1899. Året efter åkte han dock hem till Bohuslän igen och 1901 gifte han sig med den 18 år yngre Berta. Paret slog sig ner i en by nära Kungälv och fick dottern Elsa 1903. Vi vet ingenting om Konrad och Bertas äktenskap, enligt vissa uppgifter ska hon ha gift om sig 1918. Jag har inte hittat några dokument som stärker detta men det behöver ju inte betyda att de inte finns.

Hursomhelst åkte Konrad tillbaka till Amerika 1911. Den här gången hade han sällskap av sin syster Johanna och hennes man Frank, som var deras kusin. Med på resan var också Frank och Johannas lille son Percy, knappt ett år gammal. Vi vet inte hur länge Konrad stannade den här gången men det finns belagt att han bodde med Johannas familj i Seattle ett bra tag. Det är alltså oklart när Konrad återvände till Sverige och vad han tog sig för. Frank och Johanna kom hem 1923 och övertog gården när Franks far dött. Det var nog så att planerna korsades, Frank hade skaffat ett pass och rätt papper till sin far för att få honom till Amerika, men det blev aldrig så.

I december 1930 skulle Konrad fylla 70 och tidigare det året for han återigen över havet. Den här gången besökte han Kanada och Kalifornien. Hur länge han var borta vet vi inte, men hans död skrevs in i dödboken i hans bohuslänska hemförsamling 1934.

Lite kuriosa är, att även Franks bror Valdemar hade rest i Amerika. Valdemar var sjöman och när han var hemma i Bohuslän berättade han vådliga historier för barnen, bland annat om hur sjömännen stod på däck och höll fast varann när sirenerna sjöng för att locka dem i havet. I Amerika, sa Valdemar, fanns det runda borr som gjorde fyrkantiga hål och fyrkantiga borr som gjorde runda hål.

  • Emigranter
  • Emigrantliv
  • Gamla Sverige

Laddar kommentarer...