Emigranter

Det är 1853. Olena från Halland är bara 17 år när hon räddar ett fartyg från att gå under ute på oceanen. Hon är på väg till Amerika med ett segelfartyg, ett fraktfartyg. Resan tar sex veckor.

I en storm mitt ute på havet uppstår en läcka. Olena är den första som lägger märke till det och hon tätar läckan provisoriskt medan kaptenen meddelas. Utan Olenas insats hade fartyget gått under.

Hon ska till Iowa och det är också där hon hamnar. Där, i Polk, gifter hon sig med Swen Swenson 1856. När Olenas bror Nels så småningom kommer till Amerika slår han sig ner i samma delstat, i Sioux City och gifter sig med danska Anna.

Swen och Olena flyttar med sin familj till Burbank, South Dakota 1871 och blir sedan kvar där. Jag har inte hittat bevis på exakt hur många barn de får, men åtminstone sju. Minst två av dem dör tidigt, Laura blir bara sex år gammal och Aldo bara tio.

Kvarteren där de slår sig ner formligen kryllar av utlänningar. Norrmän, danskar och förstås fler svenskar. De är kända som god arbetskraft, ärliga. Ändå kallas de ” dumb Swedes”. Inte för att de egentligen är dumma, men de kan ju ingen engelska. I konjunktursvackor anklagas svenskarna för att ta jobben från icke-immigranter. Svenska flickor är populära som hembiträden, de är kunniga och har hög arbetsmoral.

Det är för svenskarna i Amerika som med alla nyanlända: det finns fördomar och förväntningar, både positiva och negativa. I denna verklighet lever Olena och hennes familj och tar sig fram. De äger sitt hem och försörjer sig själva.

Olena blir änka 1920, mycket tyder på att hon då flyttar in hos sonen Victor som är farmare. Där bor även ett syskonbarn till antingen Victor eller hans fru Albertina. Den 17-årige Theodor är lantarbetare. När Olena dör 1926 begravs hon på Dalesburg Lutheran Cemetary i Vermillion, South Dakota. Där vilar redan Swen och sonen Aldo.

 

Källor: Boken History of the Swedes Who Settled in Clay County, South Dakota av August Peterson Artikel av Býron J Nordstrom i Populär Historia den 8 januari 2020 Diverse arkiv och register

  • Emigranter
  • Emigration
  • Gamla Sverige
  • Kvinnoliv

Laddar kommentarer...