Den nya världen

Karin gav sig av till Amerika samma år som hon fyllde 22. Kvar lämnade hon föräldrar och åtta syskon på en ö i Bohuslän. Året var 1899, vid toppen av emigrationsvågen från Sverige.

Vid den här tiden gick resan först med båt till England eller Tyskland, därifrån tog man ångbåt till Amerika. Resan tog två veckor och kunde vara mycket påfrestande för ovana resenärer som de svenska emigranterna. Blev det oväder fick de resande stanna under däck, luckorna stängdes och presenningar lades ut på däcket för att hindra vatten att tränga ner. Hur det luktade därnere under däck vill man inte tänka på. Många resenärer upplevde också resan som så påfrestande att de aldrig reste hem på besök. De blev kvar i USA.

Det är svårt att föreställa sig hur det var för en ung kvinna, bonddotter, från Sverige att komma till Boston runt förra sekelskiftet. Staden som grundats 1630 var under tillväxt, här fanns gott om industrier, det måste varit en helt ny värld. Som immigrant behövde man ha en vän eller släkting som redan fanns i USA och som åtog sig att försörja en den första tiden. Karins bror Konrad hade emigrerat redan 1890 och fanns i Massachusetts, förmodligen bodde hon hos honom.

År 1902 gifte sig Karin med John från Simrishamn. Han hade redan hunnit vara i USA några år och jobbade inom industrin. Karins föräldrar Karl och Anna kom över från Sverige och var med vid bröllopet. Paret bodde först i Boston och valde senare att slå sig ner i Quincy, Massachusetts. Quincy hade grundats 1625 och var en industristad. Idag gränsar staden till Boston och ingår med sina runt 90 000 invånare i Bostons storstadsområde. Exakt vilka industrier John arbetade vid vet vi inte, men vid en folkräkning uppger han att han jobbar i bilindustrin. Vid en annan är han förman i en plåtfabrik.

John och Karins första barn var Anna, som föddes 1903. Två år senare kom Elna. Hon blev inte äldre än tio, dödsorsaken vet vi inte men hon dog på barnsjukhuset i Quincy. Många dog av till exempel mässling och scharlakansfeber, tbc och lunginflammation. Dessutom förekom regelbundna utbrott av polio vid den här tiden. Man bodde trängre i städerna än på landet och smitta spred sig lättare, dessutom fanns inte antibiotika ännu.

Karin och John kämpade på tillsammans. När han gick bort 1934 valde Karin och Anna att dela bostad. Anna jobbade som sekreterare på en bank och Karin skötte förmodligen hemmet. Anna tycks aldrig ha gift sig och hon hade inga kända barn. När hon dog 1963 var hon 60 år gammal. Hennes mamma Karin överlevde henne med åtta år.

  • Amerika
  • Emigranter
  • Emigration
  • Gamla Sverige
  • Kvinnoliv

Laddar kommentarer...