Att långvandra (del 3)

(forts) Om överlevnad och stress

I del 2 skrev jag lite om akuta stressreaktioner och om hur snabbt och automatiskt kroppen reagerar vid plötsliga händelser och även om de för stunden kan vara nog så uppskakande så är inte de reaktionerna direkt skadliga i deras normala form för en frisk människa men det finns en annan stress som kan vara långvarig och farligare.

Jag nämnde tidigare att människan i begynnelsen levde i små grupper där alla kände varandra väl och det fanns klara regler och normer inom gruppen som var etablerade och välkända. Var och en visste vad som förväntades och alla hade en plats, de alltför avvikande/gamla och sjuka må ha lämnats i skogen eller knuffats utför ett stup (försöker inte försköna) men livet och dess regler var gripbart. Människan strävar efter att följa gruppen och dess normer och det som avviker skapar en oro som frigör hormonet kortisol, vilket ökar på oro och obehagskänsla och eftersom vi vill undvika det tillståndet försöker vi lösa situationen.

Vi har också ett belöningssystem som balanserar upp livet; När vi gör det som främjar artens bestånd så belönas vi genom vällustkänslor från dopaminsystemet, https://www.specialnest.se/forskning/dopamin-nyckelspelaren-i-hjarnans-beloningssystem, som t.ex. äta, dricka, vandra i sakta mak och utforska vår miljö, sex och vi får även en extra boost av oxytocin vid beröring, fysisk närhet, vilket även gör att mödrar ofta knyter ann till sina barn på ett väldigt starkt sätt.

Hade vi inte haft dessa olika system med automatisk respons så hade säkerligen människan inte funnits på jorden under såpass lång tid.

Världen har förändrats otroligt snabbt och nu lever vi tillsammans i samhällen med flera hundra tusen okända människor och med helt andra krav och regler, vilka dessutom skiljer sig beroende på situation, än vad vi någonsin upplevt, samtidigt som våra instinkter är desamma vilket gör att de flesta har svårt att må bra.

Att tillhöra.

Vi har både normer som samhället skapat om arbete, uppförande, göra karriär, tjäna mycket pengar o.s.v. och vad diverse köpmän vill övertyga oss om är den sanna vägen till lycka och tillhörighet så som skönhetsmedel, bilar, båtar, vitaminer, utlandssemestrar o.s.v. och de lever till stor del på att försöka få oss att anamma deras tankemodeller om hur vi ska nå harmoni genom konsumtion.

Detta är det ständiga hamsterhjulet där vi springer runt och ständigt strävar efter något bättre som vi vill nå fram till någon gång i framtiden och under tiden glömmer vi helt bort livet och stunden vi lever i. Kalendern är fulltecknad med allt som skall göras senare och vi kämpar efter att fullgöra alla måsten.

När vi väl har en efterlängtad semester så är det svårt att släppa alla tankar eftersom vi ofta har en olustkänsla kvar i kroppen och hjärnan spinner fortfarande på högvarv eftersom det tar en stund att få ner kortisolnivåerna.

Kortisolet påverkar, liksom adrenalin och noradrenalin, hur kroppen fungerar;

  • Genom muskelspänning leder den till ryggvärk, huvudvärk och smärtor i musklerna.
  • Dålig sömn
  • Ständig trötthet
  • Viktuppgång eftersom matsmältningen påverkas
  • Lättare att bli sjuk eftersom kortisolet avaktiverar/minskar immunförsvaret
  • Obefintlig sexlust
  • Gör att du känner dig nedstämd då kortisolet minskar serotoninproduktionen

 

I nästa inlägg ska jag berätta om hur långvandringar kan påverka våra liv.

 

Ref. del 1) https://spraca.se/folkvandring/att-vandra-langt/

Ref. del 2) https://spraca.se/folkvandring/att-langvandra-del-2/

 

Laddar kommentarer...