Ännu ett liv

När Leonard föds 1905 har hans föräldrar Christoph och Wilhelmina redan varit i Amerika i 14 år. De har emigrerat från en liten by i Obersachsen, Tyskland. Leonard blir nummer fem i en syskonskara på elva.

Christoph titulerar sig bryggare, han arbetar på ett bryggeri. Familjen bor i Hempstead, Nassau, New York. Wilhelmina tituleras bara ”wife” i folkräkningarna och det är väl så det är vid den här tiden. Att ta hand om ett hem med elva barn, ett hem som säkert är trångbott och där det ska hållas rent och sättas mat på bordet varje dag är mer än ett heltidsjobb.

I en stor familj måste alla bidra till försörjningen. Leonard får ett kontorsjobb på National Bank and Trust Company och det är där han så småningom möter sin blivande fru. Lilly är stenograf, en svenskättling som döpts efter faderns yngsta syster hemma i Sverige. Hon är född i Queens och uppvuxen i en arbetarfamilj. Pappa är industriarbetare, mamma ”wife” och yngre brodern jobbar på ett företag som tillverkar hattstockar.

Bröllopet står i juni 1931 och paret slår sig ner i Brooklyn. Paret får ett barn, sonen Victor som föds 1934. Leonard blir inkallad 1940, jag har än så länge inte hittat några uppgifter om var han placerades eller när han kom hem igen. Det som står klart är att hans hustru Lilly dör 1950, bara 40 år gammal. Två år senare avlider också Leonard. De efterlämnar en tonårig son.

  • Emigrantliv

Laddar kommentarer...