Trenden med fakekonton fortsätter med SD!

Den intressanta men smått obehagliga utvecklingen på nätet vad det gäller fakekonton och olika påverkansoperationer fortsätter. Häromdagen kunde vi läsa att man inom musikbranschen är oroade över köpta strömningar av bland annat lyssningar på Spotify. Något du kan läsa om i länken nedanför.

https://www.svt.se/kultur/kopta-stromningar-skapar-debatt-i-musikbranschen.

Vad det gäller följarantal på Twitter och andra sociala forum så finns det, som säkert många redan vet, även möjlighet att köpa sig följare om man vill snygga till sina siffror lite.

Om olika sätt att på ett oseriöst sätt försöka påverka är något vi ska behöva vänja oss vid eller inte är den stora frågan. Vår målsättning på spraca.se är att inte göra det utan att istället försöka motverka denna negativa utveckling. Detta genom att vi erbjuder ett forum utan möjligheter till att skapa fake- eller påverkanskonton.

Men idag har alltså turen angående fakekonton på Twitter kommit till några tongivande sverigedemokratiska företrädare. Men lugn, det är bara början. Alla partier kommer så sakteliga att redovisas för att vi ska få en större helhetsbild över hur det ser ut vad det lider. Om du själv vill kolla upp förekomsten av fakekonton hos olika aktörer på Twitter kan du göra det här https://sparktoro.com/tools/fake-followers-audit.

Jimmie Åkesson, Partiledare, följs av 64,1% fakekonton.

Richard Jomshof, Partisekreterare, 50,1%.

Jörgen Fogelklou, Kommunalråd och Gruppledare i Göteborg, 40,3%.

Tobias Andersson, Förbundsordförande Ungsvenskarna, 34,9%.

Adam Marttinen, Rättspolitisk talesperson, 34,4%.

Ebba Hermansson, Jämställdhetspolitisk talesperson, 27,7%.

Charlie Weimers, Europaparlamentariker, 22,4%.

Härnäst står Vänsterpartiet på tur. Kanske får vi se en liknande utveckling också där då den tyvärr framträder tydligt på fler håll. Som exempel kan nämnas att terrorexperten Magnus Ranstorps följarskara består av 36,9% fakekonton. Detta medan författaren och swishjournalisten Katerina Janouchs följarskara hade mer än halverats om Twitter gjort en rensning av fakekonton som man gjort tidigare. Detta då hela 54,3% av hennes följarskara bedöms vara fake.

Vad det gäller Twitters senaste rensning av denna typ av konton så drabbades Jimmie Åkesson, bland flera, av detta i augusti 2018. Vid den tidpunkten försvann 25% av hans följarantal. Något du kan läsa om här https://www.expressen.se/nyheter/akesson-forlorade-flera-tusen-foljare-var-fejkkonton/.

Så, om du tror att någon är omåttligt populär på grund av följarantalet så ska du nog ta just det med en nypa salt. Allting är inte vad det verkar!

Laddar kommentarer...