Kan vi verkligen inte bättre?

Dag ut och dag in slänger än den ena än den andra förståsigpåaren ur sig en massa klagomål. Klagomål som vare sig är genomtänkta eller faktakollade vad det gäller källor eller ursprung till det man anser vara fel eller i behov av ändring. Oftast handlar det bara om vad som är fel då förslag till förändringar tycks vara en bristvara hos de som minsann vet bättre än alla andra i allt. Utom just då hur man skulle kunna lösa problemen.

Om det nu bara hade varit vanligt folk utan makt att förändra annat än vid valet vart fjärde år hade jag nog inte reagerat lika starkt som när det kommer till yrkespolitiker. För tyvärr finns ju även den kategorin bland dessa förståsigpåare utan koll. Något som nyligen visade sig då en politiker gick ut och kritiserade en situation i Ystad Kommun (vilket Inte Rasist Men… uppmärksammade) där de äldre som en besparing serverades kall mat. Dock glömde politikern att förslaget kom från dennes eget parti, med flera. Tyvärr hade inte heller den arga mobben av anhängare till just det partiet någon koll varför man gick loss i kommentarsfält som brukligt är i liknande situationer eller när det kommer till några för dom känsliga ämnen att spinna vidare på. För någon annans fel är det ju alltid.

Ytterligare en politiker från ett annat parti tyckte att straffen för narkotikabrott blivit för låga. En utveckling som skett sedan en tid tillbaka och då på grund av en praxisändring som tog plats år 2011 då denne politikers parti satt vid makten och även innehade statsministerposten. Men, kritiserar man något så kanske det låter som att det är någon annans fel. En liten taktisk manöver, månne? Att det renderade i många gillamarkeringar och delningar visade att inte heller de anhängarna hade speciellt stor koll.

När det kommer till den vanliga medborgarens klagomur skulle det behövas spaltmeter efter spaltmeter för att redovisa allt klagande. Vilket jag är övertygad om att du som jag sett tillräckligt av varför jag istället återvänder till frågan jag ställde i rubriken. Kan vi verkligen inte bättre?

Hur vore det om vi istället för klagosång och gnäll kom med lite genomtänkta förslag eller idéer till bättre lösningar som omväxling? Eller är det för mycket begärt? Jag förstår att vanligt folk har svårt att hänga med i svängarna och alltför ofta verkar vara ruskigt dåliga på källkritik eller faktakoll och därför även saknar uppslag till nytänkande. Men av yrkespolitiker borde vi väl ändå kunna kräva mer då de två ovanstående exemplen inte är unika på något sätt?

Men, kanske är det så att vi väljare behöver visa att åtminstone vi kan bättre genom att informera oss om hur saker och ting ligger till innan vi gillar eller delar? Kanske är det också så att vi väljare behöver komma med konstruktiva förslag till förbättringar och på så sätt sätta press på makten eller våra folkvalda? Om vi nu vill se en annan utveckling än den som råder, vill säga. Hur det än är så verkar det som att vi får eller har fått vad vi förtjänar. Som läget är nu ser åtminstone jag ett Sverige som håller på att bli så fördummat och bortom allt sunt förnuft på sociala forum att det oroar mig. Något jag rimligtvis borde vara långt ifrån ensam om.

Laddar kommentarer...