En riktigt bra lärare

Svante var min lärare i samhällskunskap på gymnasiet. Jag kom till hans första lektion ganska likgiltig, hade i sex år tyckt att samhällskunskap var urtråkigt, men något i hans sätt att undervisa fångade mig. Han avslutade med att säga att nu har jag pratat väldigt mycket. En del av det jag sa var sant och en del var det inte, vilket som var vilket får ni tänka ut själva. Så log han lite och plockade ihop sina papper. Jag var en nyfiken och fundersam ungdom och det där greppet fångade min uppmärksamhet.

Detta var under Kalla krigets dagar. Svante tog upp dagsaktuella händelser och mycket handlade förstås om terrorbalans, kapprustning och rädslan för kärnvapenkrig. Svante sa att vi i väst gärna ser Sovjet som ondskan själv, men då ska man komma ihåg att Ryssland kände sig väldigt svikna av USA under andra världskriget. USA väntade väldigt länge med att gå med och Ryssland led stora förluster och kände att kriget kunde tagit slut mycket tidigare om USA hjälpt till. Många av farbröderna som styr Sovjet idag minns det här och det är kanske inte så konstigt att de inte litar på USA. Å andra sidan…och så gav han precis lika goda skäl till varför väst var misstänksamma mot öst. Det finns alltid minst två perspektiv, sa Svante, det måste man komma ihåg.

Den där lektionen gjorde djupt intryck på mig. Dagens unga kan nog inte föreställa sig hur det var på den tiden, före globaliseringen och innan internet fanns. Världen var inte alls lika liten som idag. Det var väldigt mycket vi inte visste, på gott och ont. Jag hade aldrig förut haft en lärare som fick mig att tänka själv och som dessutom uppmuntrade detta. Svante tog våra frågor på allvar och mötte oss med respekt. Han är en av de absolut bästa lärare jag haft.

Jag tänker ofta på Svante när jag läser nyheter om skolans värld, privatiseringen av välfärden och alla olika krav och förväntningar på lärarna som ställs idag. Han var en god pedagog, uppenbart intresserad av sitt ämne och jag tror han trivdes hyfsat med att arbeta med ungdomar. Skulle det inte räcka?

  • Lärare
  • Skola

Laddar kommentarer...