Allmänna bibliotek

Vi får inte ta våra viktiga samhällsinstitutioner för givna, annars finns det en överhängande risk att de försvinner genom avsiktliga besparingar i syfte att lämna över verksamheten till privata aktörer.

Under en längre bilresa för några månader sen lyssnade jag på ett radioprogram om en nyskriven biografi, med ett något annorlunda perspektiv på personen i fråga.

Den nämnda biografin handlar om Selma Lagerlöf, en författare som jag upptäckte några år efter flytten till Sverige. Sagan om Gösta Berling öppnade porten till en värld så mästerligt målad i ord så att det var svårt att lägga ifrån sig den boken, och de näst följande. Samtliga dessa böcker fanns på ett relativt litet bibliotek i Älvsjö, ett par hundra meter från där jag bodde på den tiden.

Häromdagen besökte jag det temporära biblioteket under Sergels torg och fick låna den välskrivna biografin ”Jag vill sätta världen i rörelse”, av Anna-Karin Palm. Senare samma kväll berättade jag om Selma Lagerlöf och hennes böcker för min mor som gärna vill läsa om det gamla Sverige, på sitt eget språk. Vi brukade låna böcker på internationella biblioteket vid Odenplan, innan det stängdes p.g.a. “besparingar”.

Det internationella biblioteket har flyttats till Kungsholmen, om än i mindre omfattning. Trots detta är det svårt att inte lägga märke till stoltheten hos personal och glädjen hos besökare när man befinner sig i deras lokaler. Jag har hittat både “Kejsaren av Portugallien” och hela trilogin “Löwensköldska ringen” på persiska.

Tack vare allmänna bibliotek får jag lära mig mer om en enastående författare, samtidigt som min mor får en chans att bekanta sig med hennes underbara sagovärld.

  • Folkbildning
  • Läsglädje

Laddar kommentarer...